Kontakt / Kreativ IT / Kreativ IT: Referencer / Pressen skrev om Barbara Lees

Pressen skrev

Artikel fra Vejle Amts Folkeblad, 9. juli 2008

Barbara Lees Foto: Mette Mørk 

Kunstner i cyberspace

Tidligere leder i it-branchen er sprunget ud som selvstændig og fører nu børn,
blinde og ældre »up to date« med et twist af kreativitet.  Af Camilla Rytz
JELLING
 
Intet penselstrøg er så hurtigt eller præcist, som Barbara Lees værktøjer i cyberspace.  Den 52-årige tidligere leder i it-branchen har givet den elektroniske verden et skud  kreativitet, og det er der kommet en helt ny niche ud af.

Barbara Lees arbejder i dag både med blinde, ældre, børn og psykisk syge:
Jeg lærer skolebørn at manipulere billeder på computeren. Blinde og svagtseende at oprette mails, og ældre at lave en lille video, hvor de kan fortælle bidder af deres livshistorie på Internettet. Jeg har aldrig troet, at jeg kunne forene min nysgerrighed for it med min kreative side, men det er lykkes nu, siger Barbara Lees med øjne, der stråler over et glas hjemmelavet hyldeblomstdrik i privaten i Jelling.

Ikke lykken

Hendes navn antyder det, men der er ikke megen accent at spore. Barbara Lees er oprindeligt fra Canada og rejste som 19-årig til Danmark og blev forelsket i landet og senere i en mand. Hun blev hurtigt klar over, at hun ikke kunne leve af at være kunsthåndværker, og da edb-bølgen rullede igennem landet, hoppede hun på.

-Det var i den spæde begyndelse, da det hed edb og ikke it, griner Barbara Lees og tilføjer: -Min indgang til faget er, at jeg har en matematisk logisk tankegang. Det lå dengang langt fra mine ønsker om kreativitet, men det virkede spændende, siger hun.
 
Årene går og Barbara Lees dygtighed sender hende med raketfart til det ene lederjob efter det andet, men lykken følger ikke med. -På et tidspunkt kunne jeg ikke mere. Det er så populært i dag, at sige at man går ned med stress, og det var vel det, jeg gjorde. Samtidig gjorde jeg mig det klart, at jeg ikke ønskede at leve sådan igen, men hele processen tog et par år, fortæller Barbara Lees.

Rører ved alt

Barbara Lees sætter aftryk på alt, hvad hun rører, og det banede indirekte vejen for, at hun i år blev uddannet pædagog: -Jeg ville egentlig have været social og sundhedsassistent, og jeg hjalp derfor til på et plejehjem. Der var en kedelig hvid dør, som jeg i samarbejde med de ældre lavede om til den fineste mosaik. Så blev jeg kaldt ind til lederen og fik at vide, at jeg SKULLE bruge min kreativitet, og at pædagoguddannelsen måske var en ide.

Umiddelbart var jeg ikke begejstret, for jeg vil ikke kun arbejde med børn, men så opdagede jeg, hvor mange facetter uddannelsen rummer, siger Barbara Lees. Et af cyberspace-kunstnerens hjertebørn er it-cafeen på Solgaven. Brugerne er blinde eller svagtseende, og her hjælper hun til med at oprette e-mails og introducere brugerne for nyttige værktøjer på Internettet.
 
Det handler om at sørge for at de ikke bliver isolerede og dermed ensomme. Her har emails været et hit, for det har hjulpet brugerne til at få mere kontakt til deres familie, siger Barbara Lees og tilføjer: -De svagtseende har desuden været meget glade for at bruge programmet Google Earth, hvor man kan klikke sig helt tæt på og se bygninger og huse fra hele verden. Så er der én, der gerne vil se Hudson River, for der bor barnebarnet, eller en anden, der gerne vil se kirkegården, for der er en bror begravet, siger Barbara Lees.

Lykken i en 2CV

En gylden »Anton Berg« æske står side om side med en hvid flettet kurv. Inden i funkler de fineste brocher i klare pangfarver. Brocherne har Barbara Lees kreeret én for én, ligesom hun har skabt de malerier, der hænger på væggene i hjemmet. Men når man kommer tæt på, kan man se, at malerierne ikke helt
er malerier alligevel: -Jeg har lavet dem på computeren. Manipuleret med billederne og sat dem sammen på en ny måde med programmer, jeg har downloadet fra internettet. Det er en fantastisk måde at arbejde på, og den ide giver jeg videre til dem, jeg underviser. Det giver nogle flotte resultater, siger hun.

Den sidste dråbe ravgul hyldeblomst er næsten drukket, og det giver plads til lidt eftertænksomhed: -Én sagde engang til mig, at det er bedre at græde på bagsædet af en Rolls Royce end i en 2CV, men jeg har faktisk altid villet have en 2CV, griner hun, inden snakken bliver alvorlig igen: -Nej, det var ikke lykken at have den fine bil med lædersædet. Lykken er at have det godt og trives med sit liv. Det gør jeg nu, siger Barbara Lees.
Barbara Lees | Kystvejen 259, Kysing, 8300 Odder - Danmark | Tlf.: 26 23 73 26